Киров Инвест

топ тенденции за бизнес уебсайтове

Топ тенденции за бизнес уебсайтове

Разработването и усъвършенстването на интернет – страници е изкуство. Защото днес един уебсайт трябва да бъде красив, запомнящ се, лесен за употреба и полезен на потребителите. Дизайн и програмиране, иновации, типография и мултимедия – толкова много решения могат да се приложат в създаването на функционален и стилен уебсайт. Това е визитката в интернет на всеки бизнес, която до голяма степен може да повлияе на продажбите и на реномето на фирмите. Затова и всеки детайл трябва да бъде изпипан.

Както всяка друга дейност, така и разработването на бизнес уебсайтове има своите основни правила, но също тенденции и нововъведения. Интеграцията с платформите за дигитален маркетинг и социалните мрежи бяха голям тренд преди няколко години, а преди това – създаването на “тежки” мултисайтове с множество подсекции. Сега е ред да ви представим и актуалните течения, които променят виртуалното пространство към по-добро.

минимилизъм
Минимализъм, за да изпъкнат важните неща

Малкото е повече, особено когато става дума за уебсайтове. Отмина времето на претрупаните начални страници с 5-6 колони и клик бутони. На тяхно място идва минималистичният дизайн. Най-яркото му проявление са началните страници с изображение на целия екран, кратките менюта и уебсайтовете от една страница. 

Претрупващите и агресивни визуални елементи стават отживелица, а цветовата палитра се използва по-внимателно. Търсят се по-приглушени цветове с наслояване на тоновете за повече дълбочина, изцяло бял или черен фон, както и графични елементи, които избледняват или засилват яркостта си спрямо курсора на мишката. Уебсайтовете с монохромна цветова схема с един или два акцентни цвята са все по-популярни. Все по-актуалните 3D визуализации също следват тази тенденция. 

Простотата в дизайна може да се окаже спасителна от претоварването с информация, тя помага на потребителите да се съсредоточат само върху това, което има значение. Доскоро повечето дизайнери се страхуваха да не отегчат посетителите с “празното” пространство. Днес обаче на него се гледа като на начин за насочване на погледа на посетителя към важните неща. 

емоджита
Емоджита – забавни, но с мярка

Трудно е да чатим с някого, без да използваме емотикони. Те правят разговорите забавни, защото са ефективни невербални съобщения. Затова и все повече се използват в заглавия на страници, блог публикации и реклами в социалните мрежи, в имейли, продуктови описания и дори във видеоклипове. Например, емотиконите с планетата Земя, слънцето, листо или бор, са чудесни за бизнеси, предлагащи еко продукти. Поставянето на твърде много емоджита в съобщенията ви обаче може да ви накара да изглеждате малко непрофесионално и незряло. Затова действайте с мярка.

анкети, чатботове и интерактивни форми
Анкети, чатботове и интерактивни форми – потребителите имат думата

Мненията на хората могат да издигнат, но и да сринат всеки бизнес. Ето защо е важно да чувате какво искат да ви кажат вашите клиенти. Трендът за въпросници и анкетни форми работи именно в тази посока. Повечето анкети са обвързани с конкретна оферта към потребителя – отстъпка, безплатна помощна книга или друг информационен ресурс, покана за събитие и т.н. Въпросите, разбира се, трябва да са конкретни и ясно разписани. Обяснете какво могат да очакват анкетираните след попълването на теста и колко време им е необходимо. 

С разрастване на броя на продуктите или услугите на вашия сайт, анкетите са начин да придобиете ценна обратна връзка, докато потребителите получават усещане за значимост чрез това интерактивно преживяване. Взаимодействието с потребителите може да се осъществи и с чатботове. Тази тенденция се разраства към все повече бизнеси, които ежедневно поддържат връзка с клиенти.

хоризонтално превъртане
Хоризонтално превъртане

Превъртането надолу винаги е навигационна норма на уебсайтовете, но в последните месеци е модерно т.нар. хоризонтално превъртане. Приложете ясен индикатор, така че потребителите да разберат, че конкретната страница ще се превърта хоризонтално, например чрез стрелки, бутони или други знаци. За да се адаптирате към тази тенденция, помислете кои типове съдържание са по-добре представени чрез хоризонтално скролиране – фотогалерии, отзиви, продукти от една и съща категория и други. 

Още няколко тенденции:

– 360-градусови снимки, например на автомобили, имоти, атракциони, хотели и други.

– разширена реалност и симулатори, например на мебели за дома, дрехи

– нестандартна типография

– анимирани ефекти

Тенденциите в създаването на уебсайтове се появяват все по-бързо и стават все по-разнообразни. Това обаче далеч не означава, че винаги трябва да тичате след тях и да бързате да ги прилагате. Напротив – нужно е да отсеете работещите за вас новости, които ще ви донесат успех. Ние сме на ваша страна, за да ви помогнем да имате съвременна и ефективна интернет страница.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *