Киров Инвест

лендинг страница

Принципи за създаване на конвертираща лендинг страница

Аудио статия (роботизирана)

Бързина на четене:

Един от най-популярните и ефективни инструменти за дигитален маркетинг е целевата страница, известна като лендинг страница (от английски – Landing Page). Целевата страница е отделна страница, която в кратък период от време трябва да запознае посетителя с даден продукт или услуга, да отговори на най-често задаваните въпроси и да го накара да извърши целевото действие в зависимост от крайната цел: да изпрати запитване, да купи продукт, да поръча услуга, да направи абонамент, да се регистрира в сайт.

За разлика от стандартната уеб страница, лендинг страницата има за цел бързо да привлече и задържи вниманието на потребителя, да предостави необходимата информация и да превърне посетителя в клиент. Съществената тайна на целевата страница се крие в умело оформената ѝ структура.

Стратегия за ефективна лендинг страница

Определяне на целта

За всяка целева страница е нужна по една цел, например продажба на продукт или услуга, събиране на контакти за по-нататъшна обработка, представяне на нов продукт, проверка на хипотеза или MVP на продукта. Ако страницата има повече от една цел, вниманието на посетителя ще бъде разсеяно и желаният ефект ще бъде постигнат по-трудно.

Опознаване на целевата си аудитория

Проучва се откъде идват потребителите, откликват ли на реклами (ако да, на кои реклами), реагират ли на PR дейности, на кои сайтове. Какво точно търсят посетителите, получават ли пълния набор от информация. Отговорите на тези въпроси спомагат за формулирането на правилните предложения и разработването на релевантно съдържание за лендинг страницата.

Проучване на конкуренцията

Отделяне на време за мониторинг на конкурентните лендинги – как представят продуктите си, преценяване на обема на съдържанието, структурата и вземане на решение за изравняване с конкурентите или за диференциране от тях.

Прецизно разработване на съдържанието

За кратка страница текстът трябва да бъде разделен на части, като класическият формат е 4 блока: заглавие, подзаглавие, задължителна информация – това, което е важно да се знае, и допълнителна полезна информация. За дълга страница е необходимо да се добавят към 4-те части допълнителни списъци, подзаглавия и изображения.

Призивите за действие трябва да бъдат разположени на няколко места, за да се гарантира бързото намиране на правилния call to action бутон. Премахване на връзките, които не водят към целта. Ако потребителите идват от други източници, които е невъзможно да бъдат контролирани, е от съществено значение заглавието на целевата страница да дава яснота защо те са тук и какво могат да намерят на тази страница.

принципи за лендинг страница

Първото впечатление е решаващо

За да се гарантира, че потребителят ще остане с добро впечатление и няма да напусне страницата, преди да е имал възможност да извърши действие на нея, задължително трябва да са налице:

  • ясно и разбираемо формулирано заглавие;
  • прецизно разработен дизайн
  • релевантни графични изображения;
  • убедителен призив за действие.

Обмисляне на формата на призива за действие

Призивът за действие е най-важният елемент на страницата, тъй като целта на целевата страница е да провокира посетителя да предприеме конкретно действие. Това може да бъде бутон, връзка или формуляр. Тук от значение са: цветът, контрастът, форматът, дизайнът на бутона, разполагането му на страницата и, разбира се, самият текст на призива. Ако като призив за действие служи формуляр, възниква друго правило – използват се по-малко полета, за да се съкрати времето, необходимо на потребителя.

Използване на социални доказателства

Общественото одобрение е мощен двигател и мотиватор. Нищо не помага за вземането на решения по-добре от обратната връзка за продукта от други потребители. Сигналите за доверие дават възможност за още по-убедително приемане на промотирания продукт. Ако все още няма отзиви, те могат да бъдат заменени с репостове (споделени постове) и харесвания.

Тестване

A/B тестовете винаги помагат за повишаване на ефективността и конверсията на дадена страница. Съществуват много фактори, които оказват влияние върху резултата. Без тестване е трудно да се провери какво работи и какво не. Всеки елемент се тества поотделно:

  • местоположението на формуляра/бутона, цветът и текстът му;
  • заглавия, подзаглавия;
  • формулировки: кратки, по-детайлни;
  • цветовата гама на страницата;
  • визуални елементи.

Анализиране на ефективността на страницата

След стартирането на лендинг страницата се засичат показателите, които влияят на ефективността ѝ: време на престой, общ процент на конверсиите, степен на отпадане. Проследява се поведението на посетителите на страницата, как реагират на офертата, колко хора са стигнали до края ѝ и къде са я напуснали.

В заключение от техническа гледна точка създаването на лендинг страница не е трудно. Много по-трудно е да се разработи страница за конверсия, която да отговаря на изискванията на компанията и гарантирано да решава бизнес задачи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *