Киров Инвест

какво е ssl

Какво е SSL и защо е нужен на уебсайта ви?

Бумът на интернет доведе до бързи и качествени услуги, изобилие от информация и дигитални забавления, до решения на момента за всеки проблем. Милиарди уебсайтове се борят за вниманието на потребителите, а това ни води към една от главните дилеми на виртуалното пространство днес – доверието. Как да преценим дали един уебсайт е надежден? За хората надеждността може да се отнася до много неща – елегантен дизайн, оригинални снимки и видеоклипове, точно и грамотно текстово съдържание, коректно описание продуктите, екипа и данни за контакт. За машините обаче надеждността има други измерения. 

Търсачките класират уебсайтовете по функционални и измерими показатели, които често остават невидими за потребителя. Вместо да изпадаме в детайли за мета описания, скорост на зареждане и описателни URL, тук ще ви разкажем за друг от ключовите критерии, така че лесно да определите дали даден сайт заслужава доверието ви. И да – не е нужно да сте специалист.

Какво трябва да направите? Просто погледнете адрес бара (URL полето) на вашия браузър, щом отворите даден уебсайт. Ако адресът му започва с https:// и виждате иконка на катинар в началото, тогава всичко е наред. Кликайки върху иконката, потребителят ще види подробности за сертификата, както и информация “Връзката е защитена”. С други думи, това означава, че интернет страницата разполага с валиден сертификат за сигурност SSL.

какво е ssl и какви предимства има

Какво е SSL?

Накратко, това е абревиатурата на Secure Sockets Layers. Това са криптирани протоколи за сигурна връзка при обмен на данни между компютри в интернет мрежата. Точно такива са устройството, което ползвате и компютърът, в който е базиран сървърът на уебсайта, който посещавате. Защо това е важно? Ако информацията не е криптирана, всеки компютър между вас и сървъра може да види и прочете цялата информация, включително кредитни карти, потребителски имена, пароли или чувствителна информация. 

Кодирането на данните е особено важно за онлайн магазини, абонаментни и други уебсайтове, които осъществяват разплащания, обработват банкови данни и поддържат потребителска база с лични данни. Как работи SSL? Всеки път, когато например правите заявка за покупка на продукт онлайн, вашият браузър използва публичния ключ на онлайн магазина, за да кодира данните. След това търговецът получава данните в криптиран вид, след което ги разкодира чрез своя таен ключ и ги обработва. Така няма риск данните да станат достояние на трета страна, а вие сте сигурни, че данните и парите ви са защитени.

Също така, в протоколите се съдържа и ключова информация за идентичността на уебсайта. Такива са регистрация на хостинга, сървъра и други данни, които удостоверяват автентичността на вашия уебсайт в онлайн пространството. Накратко казано – без SSL сертификат и защитени HTTPS страници, вредите на класирането си в търсачките. Браузърите ще категоризират вашия уебсайт като несигурен. А когато потребител се опита да го зареди, Chrome, Firefox и други браузъри ще изпратят предупредително съобщение, че “Връзката не е защитена”.

SSL сертификатът има редица предимства:

– защитава чувствителна информация и лични данни

– потвърждава идентичността на вашия уебсайт и бизнес

– повишава доверието и сигурността на клиентите

– осигурява по-добро класиране в търсачките

– позволява да използвате разплащателни системи

как да инсталирам ssl

Как да инсталирам SSL?

Инсталацията е лесна, еднократна и сравнително бърза. Тя важи за всички допълнителни страници, които в бъдеще ще добавите към вашия уебсайт. Утвърдените компании за хостинг, домейн и/или разработка на дигитални решения обикновено предлагат сертификата безплатно на своите потребители, включително като стъпка от регистрацията на хостинга или като функция в административния панел. Достатъчно е да кликнете върху съответното меню / опция, за да инсталирате сертификата. Така ще бъдете сигурни, че страницата ви в интернет е надеждна, защитна и достатъчно ефективна.

И накрая, нека обобщим – тъй като криптира обмена на данни между потребителя и уебсайта, SSL е възможно най-доброто решение за вашите бизнес нужди. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *