Киров Инвест

Хостинг и домейн – какво представляват?

За да съществува, всеки уебсайт се нуждае от уникален домейн и хостинг. Двете основни понятия често се бъркат от потребителите, затова в статията ще ви разкажем какво представляват. Нека започнем с едно близко до реалността сравнение – ако домейнът е името на вашата фирма, то хостингът е физическият офис, в който тя се помещава. Същото е и във виртуалното пространство – уебсайтът се разграничава от всички останали с уникален домейн, а хостинг услугата му осигурява пространство за съхранение на сървър.

Домейн – уникално име

Името на домейна е адресът на вашия уебсайт, който завършва с подходящо разширение. Адресите се изписват от потребителите в адресния таб на браузъра, когато искат да отворят конкретен уебсайт, например bnr.bg или facebook.com. Свободните и заетите имена може да проверите в онлайн регистрите на домейни, където ще видите и ценовите измерения на услугата, която обикновено се подновява на годишна база. Такива регистри са GoDaddy, Domain.com и други регистратори, а ние също сме на ваше разположение, ако ви трябва помощ. Запазването на вашия уникален уеб адрес означава, че друг бизнес няма да използва това име.

Колкото до разширението, то може да бъде географско – *.bg, универсално – *.com, *.org, *.net, или пък сегментирано – *.shop, *.online, *.biz, *.info и т.н. Различните разширения се предлагат с различни ценови ставки, но по-важното е първо самото име да е уникално. Редно е да добавим, че на пазара на *.com разширенията има много заети имена и висока конкуренция, докато сравнително повече възможности може да се открият при *.eu уебсайтовете.

домейн

Съвети за избор на домейн име:

– да е кратно, точно и ясно

– да се запомня лесно

– да не е твърде подобно на друго запазено име

– да няма цифри, тирета и объркващи знаци

– домейните на кирилица са вариант, но зависи от бизнеса ви

– може да включва ключова дума за вашия бизнес – shop, store, fit, photo и т.н.

Хостинг 

След като запазите уникалния си адрес в интернет, идва ред да прецените къде да поместите съдържанието на вашия уебсайт, тоест всички негови файлове. С други думи – вече притежавате адреса на вашия имот, сега е време и да построите къщата от основите до покрива. Хостинг компаниите представляват именно това – техните сървъри “помещават” цялата “архитектура” на вашия сайт зад съответното домейн име. Когато потребителят иска да го отвори, устройствата разчитат уникалния IP адрес на компютъра – сървър, където уебсайтът се съхранява, обработват заявката и я изпращят обратно до потребителя.

Компаниите за уеб хостинг предлагат различни услуги по отношение на съхранението и обслужването на уебсайтове – дисково пространство и хардуерни параметри, бързина на зареждане и трафик да данни, софтуерна архитектура, абонаментен срок, поддържани имейли, разширени или обикновени функции и други. Изберете услугата, която най-добре се вписва във вашите потребности. И тук нашите специалисти са готови да ви съдействат, включително и при избора на платформа за администриране на съдържанието, като например WordPress.

хостинг

Съвети за избор на хостинг услуга:

– да предлага висока степен на защита, включително от DDos и спам

– да разполага с различни сертификати за сигурност

– да предлага софтуерни решения, инструменти и администраторски опции

– да осигурява бърза клиентска поддръжка

– да предлага безплатно резервно копие на вашия уебсайт

Заключение

Домейнът и хостингът са различни услуги, но те не могат една без друга, защото са създадени да бъдат свързани. Без домейн, уебсайтът ви няма как да бъде открит от никого. Без хостинг, не е възможно да изградите уебсайт изобщо. Домейнът и хостинг услугата могат да бъдат закупени от различни компании, но все пак ви съветваме да изберете един доставчик от гледна точка на по-бързото и комплексно обслужване от един административен акаунт. Също така, ще спестите време и усилия за пренасочване, ако искате да ползвате друг доставчик след време. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *