Киров Инвест

онлайн продажби

Бъдещето на онлайн продажбите

Пандемията от COVID-19 отмина, но сякаш сянката й остава да дебне зад ъгъла, заплашвайки отново да принуди света просто да спре. Онлайн услугите и търговията безспорно бяха големите печеливши от невижданите по мащаб и въздействие локдауни. Данните сочат, че към края на миналата година само в САЩ приходите от електронна търговия достигат 200 милиарда долара. Дори традиционните фирми и индустрии се насочиха към дигиталния свят, за да оцелеят. 

Огромният интерес доведе до появата на усъвършенствани инструменти и иновативни функции за разплащания, анализ на потребителски данни, сегментиране на пазари и оптимизация на процесите. Данните сочат, че електронната търговия ще достигне над 3/4 от общия ръст на търговията на дребно, а 57% от покупките в световен мащаб ще се осъществяват по интернет. Това вдъхва оптимизъм, а многото теории за бъдещето на онлайн продажбите са светли. Ето и какво да очакваме да ни донесат следващите няколко години.

многоканална търговия

Многоканална търговия

Онлайн търговците и клиентите общуват чрез безброй канали – уебсайтове, мобилни версии и приложения, терминали за самообслужване, хартиена реклама по пощата, кол центрове, социални медии, дори чрез игрови конзоли, умни устройства и други. Всеки един от тези канали може да скъси потребителската пътека и да реализира продажба. Колкото повече от тях владее даден бизнес, толкова по-успешен ще бъде той.

Така например, ако клиент отиде в магазин, но там продуктът не е наличен, той може веднага да го поръча от мобилния си телефон. Или пък обратното – да получи известие на телефона, че продуктът, който търси от дълго време, вече е наличен на определена локация. Или пък да намери в интернет по-изгодна алтернатива. Ето интеграцията в многоканалната търговия ще е новото голямо предизвикателство за бизнесите.

бързи доставки и дронове

Бързи доставки и дронове

Изборът на продукти и услуги онлайн е огромен, всичко се случва скоростно и лесно, а най-голям потенциал за промяна се крие в полето да доставките. Някои от лидерите в онлайн търговията и куриерските услуги вече експериментират с доставки с дронове, докато други предлагат опции за безплатни доставки, преглед и връщане на стоките. Все повече търговци успяват да организират собствена логистична система, което намалява разходите на посредника и им позволява да предлагат почасови слотове за доставки. 

бонуси и светкавично обслужване

Бонуси и светкавично обслужване

В условията на убийствена онлайн конкуренция клиенти ще се печелят все по-трудно. Затова един от трендовете е да предлагат различни ваучери за подаръци, бонус точки, промоционални оферти. Това са малка част от методите за привличане на лоялни потребители. Клиентите мразят да чакат, особено когато са на два клика от покупка. Също както физическите магазини имат консултанти и продавачи, така и в интернет търговците трябва да осигурят безупречна поддръжка. Денонощна телефонна линия, чатботове или пък други канали за комуникация, така че всеки клиент да получи конкретен отговор – това безспорно ще променя индустрията.

все повече и повече търговци

Все повече и повече търговци

Бумът на свободните професии и на дигиталните номади превръща всеки специалист в потенциален търговец.  Всеки, който иска да продава авторски услуги и продукти на дребно, може да го направи, като използва платформи с цялостни решения, инструменти за дизайн, управление на съдържание и реклама, а също и социалните мрежи. Например, илюстратор на свободна практика може да се конкурира с фирми за дизайн, а фрийлънсър – блогър може да записва собствени подкасти и предавания, конкурирайки традиционните медии. Това значи, че броят на онлайн търговците ще продължи да расте експоненциално, а оттам и конкуренцията.

хиперперсонализация

Хиперперсонализация

Онлайн търговията ще се пригажда към индивидуалните потребности на клиента, а не обратно. На помощ идват иновативни технологии, като гласово разпознаване, разширена реалност и изкуствен интелект. Така онлайн пазаруването ще стане личен навик и уникалното преживяване. Тук не говорим само персонализирани оферти към точния потребител в точния момент, а за гласови поръчки, виртуални асистенти, триизмерни изображения на продукти, виртуални симулатори на дрехи, грим или мебели за дома. 

Към големите тенденции, променящи електронната търговия, можем да добавим екологичната устойчивост и ръста на рециклираните материали, но това далеч няма да изчерпим всичко, което се случва на динамичния виртуален пазар. Прогнозите сочат, че онлайн продажбите ще достигнат 20% от общите продажби по света, а до 2024 г. да се извършат 1,1 трилиона безкешови плащания за стоки и услуги чрез онлайн, мобилни и свързани устройства. Ако все още нямате уебсайт или ви трябва по-добър, действайте още сега.

Тест за мобилна версия на сайт


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *